Κλινική Ψυχολόγος, BSc, MSc, DClinPsy

Διαπροσωπικές Σχέσεις
Νιώθετε ότι οι σχέσεις σας με τους άλλους είναι δύσκολες ή συχνά γεμάτες ένταση και απογοήτευση;
Αναγνωρίζετε μέσα σας το φόβο της απόρριψης ή της εγκατάλειψης, που σας εμποδίζει να συνδεθείτε με τους άλλους;
Επαναλαμβάνετε μοτίβα σχέσεων;
Οι διαπροσωπικές σχέσεις αφορούν τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους, είτε είναι οικογενειακές, φιλικές, εργασιακές ή ερωτικές. Όταν έχουμε υγιείς σχέσεις, νιώθουμε υποστήριξη, κατανόηση και σύνδεση με τους άλλους, και αυτές οι σχέσεις είναι βασικό κομμάτι της ευημερίας μας. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, οι σχέσεις είναι γεμάτες δυσκολίες, με συναισθηματικές συγκρούσεις ή απογοητεύσεις.
Συνηθισμένες δυσκολίες:
-
Συχνές συγκρούσεις ή παρεξηγήσεις που δεν λύνονται εύκολα
-
Δυσκολία στη δημιουργία νέων διαπροσωπικών σχέσεων, φιλικών ή ρομαντικών
-
Δυσκολία στο να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας ή να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των άλλων
-
Φόβος απόρριψης ή εγκατάλειψης που επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
-
Φόβος ή άγχος δέσμευσης
-
Ζήλια ή έντονη σύγκριση με άλλους σε κοινωνικές ή επαγγελματικές σχέσεις
-
Αίσθημα απομόνωσης ή αδυναμία να δημιουργηθούν πραγματικές, υγιείς συνδέσεις
-
Αντιφάσεις μεταξύ της επιθυμίας για σύνδεση και της ανάγκης για απόσταση ή προστασία από συναισθηματικό πόνο
-
Αδυναμία εμπιστοσύνης
-
Φαύλος κύκλος κακοποιητικής συμπεριφοράς
-
Υπερβολική εξάρτηση ή υπερβολική αυτονομία (αποφυγή συναισθηματικής εγγύτητας)
-
Έλλειψη κατανόησης και επικοινωνίας προσωπικών αναγκών
-
Δυσκολία στη συγχώρεση και αποδοχή
-
Δυσκολία να πούμε "όχι" όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι ή κάτι δε μας αρέσει
-
Αδυναμία να θέσουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας σε προτεραιότητα
-
Δυσκολία στην αλληλεπίδραση με πρόσωπα εξουσίας
Οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις μπορεί να προκύπτουν από πολλούς παράγοντες, όπως προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες που διαμορφώνουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, εσωτερικευμένες φοβίες, πρότυπα σχέσεων στην οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, σύσταση ταυτότητας, ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες του χαρακτήρα, και δυσκολία στην οριοθέτηση και δημιουργία υγιών ορίων.
Πως μπορεί να βοηθήσει το θεραπευτικό πλαίσιο;
Η κατανόηση και επεξεργασία των διαπροσωπικών δυσκολιών που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα σας μπορεί να γίνει σε ένα ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο και περιβάλλον, που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Μέσα από τη θεραπεία, θα μπορέσετε να εμβαθύνετε στα κίνητρα και τους φόβους που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις σχέσεις σας. Στο θεραπευτικό πλαίσιο, θα:
-
Εξετάσετε τις πραγματικές σας ανάγκες και προσδοκίες από τις σχέσεις σας, κατανοώντας τι αναζητάτε πραγματικά και πώς αυτό διαμορφώνει τις αλληλεπιδράσεις σας με τους άλλους.
-
Εμβαθύνετε στα αντικρουόμενα συναισθήματα ή επιθυμίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη δέσμευση, αναγνωρίζοντας τις εσωτερικές αντιφάσεις που επηρεάζουν τις σχέσεις σας.
-
Διαλευκάνετε τους φόβους που σχετίζονται με την ανάπτυξη οικειότητας, όπως το φόβο της εξάρτησης ή της απογοήτευσης, και να αναγνωρίσετε γιατί μπορεί να αποφεύγετε την πλήρη συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους.
-
Εξετάσετε πώς να ισορροπήσετε την επιθυμία σας για συντροφικότητα και την ανάγκη σας για αυτονομία.
-
Εντοπίσετε τα μοτίβα που επηρεάζουν την επιλογή των συντρόφων ή φίλων σας και να κατανοήσετε τα κίνητρα που υποκρύπτονται πίσω από τις επιλογές σας, ώστε να δημιουργήσετε πιο υγιείς σχέσεις στο μέλλον.
-
Αναλύσετε την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας και πώς αυτή επηρεάζει τη στάση σας στις σχέσεις.
-
Εργαστείτε για να ενισχύσετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας, αναγνωρίζοντας τις αξίες και τα δυνατά σημεία σας, ώστε να δημιουργήσετε πιο θετικές και ισχυρές συνδέσεις με τους άλλους.
-
Δομήσετε πιο ρεαλιστικά κριτήρια για την επιλογή ανθρώπων γύρω σας, χωρίς να επηρεάζεστε από αρνητικά πρότυπα ή προσδοκίες που μπορεί να σας περιορίζουν.
-
Αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα της θλίψης ή της απώλειας και να επεξεργαστείτε τη διαδικασία του πένθους, αντλώντας δύναμη και στήριξη μέσα από τη ψυχοθεραπεία.
-
Αναπτύξετε τις δεξιότητες επικοινωνίας, τη δυνατότητα οριοθέτησης και τη διεκδικητική συμπεριφορά, ώστε να είστε σε θέση να εκφράσετε τις ανάγκες σας.
-
Εξερευνήσετε και να επαναπροσδιορίσετε τις αρνητικές σκέψεις που δημιουργούν άγχος ή αίσθημα ανασφάλειας στις σχέσεις σας.